No sense FeedbackLa Vikipèdia de cada dia

Últimament s’ha fet referència a les xarxes socials més conegudes, com el Facebook o el Twitter, per desenvolupar la comunicació 2.0 de qualsevol empresa, producte o servei. No dubto de la seva eficàcia, si se sap gestionar adequadament cada xarxa però… hem pensat amb l’efectivitat de Vikipèdia?

Busquem qualsevol cosa en un cercador i els primers resultats que se solen posicionar més amunt són els de Vikipèdia. Què vol dir això? Que és una font fiable? Sincerament, no té perquè ser-ho, ja sabem que és una enciclopèdia lliure on tothom hi pot escriure les seves aportacions. Amb això em refereixo a que no és requisit necessari ser expert en alguna temàtica per escriure-hi.

No voleu dir que ens estranyem si entrem a l’enciclopèdia i no hi trobem el que busquem? Potser llavors és quan pensem que el que intentem buscar no és prou rellevant o ho coneix poca gent. Segurament tenim aquesta percepció perquè sabem que hi ha moltes entrades a Vikipèdia i de qualsevol cosa se n’ha escrit un article, per molt curt que sigui.

“És important estar a Vikipèdia”, això diu Sharon Nieuwenhuis, directora de comptes de RLM PR. Aquesta experta assegura que aparèixer a l’enciclopèdia dóna legitimitat. IBM, Google, Microsoft, Nokia, Telefónica i Banco Santander són alguns dels exemples que podem trobar-hi.

La cosa és… com fer que la gent parli de nosaltres a Vikipèdia? Si diem que els articles de l’enciclopèdia són la font d’informació de molts internautes, seria útil que una empresa, un producte o servei pogués tenir el seu lloc a la xarxa, per tal de fer-nos més visibles.

Fer una bona campanya de relacions públiques, aparèixer a blocs i xarxes socials ajudarà a que algú obri un article d’alguna empresa. Però si som els directors o caps d’una empresa potser valdria més no escriure res. No es veuria gaire bé que el mateix cap escrivís sobre la seva empresa en una enciclopèdia. El fet de ser lliure i oberta convida a que sigui una veu més democràtica la que escrigui els articles. Això és el que molts recomanen…

Segur que molts sou fans d’algunes empreses a Facebook. Però hem de pensar una cosa, a Vikipèdia no existeixen els fans, admiradors, i amics de l’empresa, sinó que existeix la seva presència en una enciclopèdia lliure i la gent visita el seu article, si ho necessita. Per tant, tothom intenta “auditar” els resultats de Facebook, mitjançant els amics que té. Tothom intenta extreure conclusions veient els “followers” a Twitter. Però algú ha pensat en quanta gent visita un article de Vikipèdia, en fa referència després i s’informa només a partir d’aquesta enciclopèdia lliure?


Trackbacks & Pingbacks

Comentaris

 1. * XF says:

  Hola Alba,

  Jo vaig viure 4 anys en un pis de 30 m2. Em costava 53.000 Pta de lloguer (320 €)+ despeses d’aigua, gas, llum i telèfon (100 €). Jo en guanyava 120.000 (721,20 €), treballant més de 40 hores a la setmana.
  Només la meva habitació a casa dels meus pares ja feia la meitat del pis.
  Valorava més la independència que la comoditat.
  No serà que les prioritats s’han invertit amb el temps?

  | Respon Publicat 6 years, 10 months ago
  • * albacortada says:

   No dubto que s’hagin invertit! Abans la gent s’ajuntava (o millor dit, es casava) i moltes vegades anaven a viure a casa dels pares o sogres. Avui en dia ja es vol un pis moblat, amb totes les comoditats i, si pot ser, una caseta ben mona.
   Igualment, també crec excessiu el preu que et feien pagar per estar en un lloc tan petit… Avui en dia ja es comença a veure normal pagar tant per un piset. I això no pot ser! Ens han estat prenent el pèl molts cops. Però ja sé que jo això no ho canviaré😉
   Xavi, merci per passar per aquí!!! M’ha fet il·lusió rebre el teu comentari😉

   | Respon Publicat 6 years, 10 months ago
 2. Hola Alba

  Trobo molt encertat el teu article. I el que dius per empreses és d’aplicació encara més a entitats locals. De vegades es gasten fortunes per promocionar el turisme a una ciutat i no s’adonen que fomentant la participació a la Viquipèdia perquè la gent s’engresqui a escriure articles sobre els monuments, les tradicions, la geografia o els personatges cèlebres de la ciutat té un impacte mundial extraordinari de franc.

  Hi ha més coses que les empreses poden fer. Per exemple si són experts en determinats serveis o productes poden oferir a les seves pàgines web material tècnic amb llicència compatible amb la de la Viquipèdia.

  Només una petita correcció: és Viquipèdia, no Vikipèdia.

  | Respon Publicat 6 years, 9 months ago
  • * albacortada says:

   Moltíssimes gràcies per llegir, comentar i, a més, corregir😉
   Viquipèdia és una gran plataforma que té un potencial desconegut per moltes persones i empresaris. Està clar que tenir-hi presència és positiu per la imatge de l’empresa o del que sigui. I, a la vegada, també és molt útil.

   Estem en contacte😉

   | Respon Publicat 6 years, 9 months ago


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: